TVR HD - VEZI TVR IN HIGH DEFINITION - TVR 1 HD ROMANIA

TVR HD - VEZI MECIURILE IN HD - TVR1 HD - TELEVIZIUNEA ROMANA IN HD








HDTV (High Definition Television= televiziunea de înaltă definiţie) reprezintă un progres major în tehnologia de televiziune, similar, într-un fel, cu trecerea de la alb-negru la color.

HD oferă imagini de o claritate excepţională, în culori vii, cu o rezoluţie de 5 ori mai mare decât rezoluţia imaginilor oferite de televiziunea obişnuită, Standard Definition (SD). Plusurile din partea de video sunt completate, pe partea audio, cu un sunet surround, similar celui din cinematografele moderne.

Chiar dacă, recent, au apărut programe şi receptoare 3D, există o apreciere quasi-unanimă că HDTV este televiziunea viitorului.

Pentru a viziona imagini HD, telespectatorul trebuie să dispună de un tv-set cu raport de aspect 16:9, de tip LCD, plasma sau LED, având menţiunea HD Ready sau Full HD .

Numărul canalelor româneşti cu content HD a crescut spectaculos, atât ca urmare a scăderii costurilor de producţie în HD, cât, mai ales, a răspândirii quasi-generalizate a distribuţiei canalelor HD - emisie terestră, cablu, satelit, IPTV. La nivel european, numărul canalelor HD a crescut spectaculos: de la 4 canale în 2004, 80 în 2008, pentru sfârşitul lui 2012, fiind prognozate peste 600 de posturi.

Această evoluţie spune totul despre dezvoltarea explozivă a televiziunii HD. Este foarte probabil ca ritmul dezvoltării HD-ului să se menţină, întrucât toate segmentele industriei de televiziune - de la producători de televizoare şi echipamente de producţie până la distribuitorii de programe tv - presează în direcţia dezvoltării HD.


TVR, asemenea majorităţii serviciilor publice europene, se află în prima linie a acestui tip de evoluţie în piaţă. Într-o primă etapă, Televiziunea Română îşi propune consolidarea actualului canal TVR HD, în special prin creşterea volumului producţiei HD proprii, urmând ca, ulterior, toate canalele TVR să treacă de la emisia SD la HD.

Ce înseamnă TVR HD?

TVR HD, cel mai nou canal al Televiziunii Publice, a început să emită în iunie 2008, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2008. S-a constituit ca structură de sine stătătoare în decembrie 2009.
Aflat încă în faza de canal experimental, TVR HD a transmis din iunie 2008 până în prezent o serie de programe produse în format HD pentru celelate canale ale TVR, precum documentare, reportaje, emisiuni-magazin, concerte etc., dar şi programe achiziţionate, în special documentare tv, filme artistice, show-uri diverse.

Însă, cele mai valoroase programe difuzate de TVR HD au fost transmisiile de la evenimente de anvergură precum Olimpiadele de Vară şi de Iarnă, UEFA Champions League, Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, Formula 1, Eurovision Song Contest şi Eurovision Young Musicians, alte campionate europene sau mondiale din diverse sporturi.
TVR HD a difuzat parte dintre aceste programe în simulcast cu TVR 1 sau TVR 2 - simulcast reprezintă difuzarea simultană pe mai multe canale a aceluiaşi program -, dar a avut şi transmisii proprii, cum ar fi Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo sau Ceremonia de deschidere a Expoziţiei Mondiale de la Shanghai. TVR HD are propria grilă de programe şi emite în regim 24/7.

Cum se distribuie şi se recepţioneazăTVR HD?

În perioada de început, acum 3-4 ani, canalele HD erau disponibile numai prin antene individuale terestre sau de satelit şi prin IPTV (Internet Protocol TeleVision), Astăzi, HDTV este parte a ofertei curente a tuturor distribuitorilor importanţi din România:

- RCS-RDS, cel mai mare operator din România, oferă serviciile Digi TV HD (DVB-C, Digital Video Broadcasting-Cable) şi DigiPlay (IPTV) şi pregăteşte adăugarea unui pachet HD la serviciul său DTH (Direct To Home), Digi TV Satelit;
- UPC, al doilea distribuitor DVB-C din România, oferă un serviciu HD, cu opţiunea DVR HD (Digital Video Redorder HD),
- Romtelecom (RTC), situat pe locul trei în rândul distribuitorilor români de programe tv, oferă un serviciu DTH (Dolce HD), un serviciu IPTV (Dolce Interactiv) şi, mai nou, un serviciu DVB-C, prin compania „fiică", NextGen Communications.
TVR HD emite necriptat şi, funcţie de performanţele tv set-ului, recepţia sa se poate face fie direct, din antenă sau cablu tv, fie prin intermendiul unui Set Top Box (STB) HD, astfel:


Recepţia cu antena individuală

În Bucuresti şi Sibiu, zone în care este difuzat prin emisie digitală terestră, aşa numita DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) semnalul TVR HD poate fi recepţionat cu o antenă activă de cameră, care poate fi achiziţionată din comerţ, cu aproximativ 60 de lei. Frecvenţa de emisie este 738 Mhz, corespunzătoare canalului 54.

Întrucât TVR HD este un canal digital care foloseşte standardul de compresie MPEG 4/H.264, pentru a putea reda imaginea, tv-setul trebuie să fie compatibil cu acest standard. Toate tv set-urile Full HD, ca si majoritatea celor HD Ready, sunt capabile să decripteze semnalul primit de la antenă.

Însă, pentru receptoarele HD Ready la care nu se specifică compatibilitatea cu MPEG 4, trebuie inserat după antenă un STB compatibil cu sistemul de codare VIACCES 2.6, utilizat de TVR pentru toate canalele sale digitale. Pentru funcţionarea STB-ului este necesară achiziţionarea unei cartele de decodare VIACCES 2.6 de la magazinele de specialitate sau de la sediul TVR.

Pentru Bucureşti, emiţătorul se află în zona Pieţei Chibrit, la intersecţia dintre B-dul Ion Mihalache şi Calea Griviţei, semnalul putându-se recepţiona până la o distanţă de maximum 100 de km. Pentru zonele mai îndepărtate de emiţător, atât din jurul Capitalei cât şi al Sibiului, recomandăm utilizarea unei antene Yagi acordată pe canalul 54.

Recepţia cu antenă de satelit

Semnalul TVR HD este difuzat în sistem DVB-S (Digital Video Broadcasting-Satellite) pe satelitul SESAT 1, 16°Est, frecvenţa 11.557 MHz, SR 29,950 Msymb/sec FEC 3/4, Polarizare Verticală, care acoperă întregul teritoriu al Uniunii Europene.

Pentru recepţia semnalului de satelit TVR HD se poate utiliza o antenă cu diametrul de minimum 80 cm, dar rezultatele optime se obţin cu o antenă de 1.1 m, cu montura motorizată HH, care pe lângă canalele TVR, permite recepţionarea mai multor canale FTA - Free To Air -, adică necriptate, atât româneşti cât şi străine.
În continuare, semnalul provenit de la antena de satelit este decriptat de către un STB, dotat cu cartela de decodare VIACCES 2.6, asemănător cu cel menţionat anterior.

Recepţia DTH

TVR HD poate fi recepţionat în sistem DTH - Direct To Home - în reţele de distribuţie prin satelit Dolce HD a Romtelecom - ului, Digi Satelit de la RCS-RDS, sau Focusat, de la UPC. Cei interesaţi se vor adresa, direct sau prin Internet, magazinelor marilor distribuitori de programe tv pentru instalarea, contra cost, a unui STB compatibil HD şi, acolo unde este cazul, schimbarea gratuită a antenei existente de 80 cm, cu una de 1,1 m.

Recepţia prin cablu

Semnalul TVR HD este distribuit gratuit în marile reţele de cablu - sistemul DVB-C (Digital Video Broadcasting-Cable) - ale RCS-RDS, UPC şi Romtelecom (prin firma sa „fiică", NextGen). În general, recepţia TVR HD se face tot prin intermediul unui STB HD furnizat contra cost, conform politicilor de preţ ale companiilor respective. Cei interesaţi de recepţia TVR HD vor contacta distribuitorul din zona lor de reşedinţă pentru a solicita furnizarea unuia dintre pachetele digitale HD, în care alături de TVR HD, care se distribuie gratuit, pot dispune, contra cost, de alte canale HD româneşti şi străine.
În unele reţele de cablu precum RCS-RDS şi UPC, semanlul TVR HD se difuzează încă necriptat, astfel că el poate fi recepţionat direct de către tv set-urile Full HD, fără a mai fi nevoie să treacă printr-un STB HD.

Recepţia prin IPTV

Pe lângă distribuţia pe cablu, TVR HD este distribuit şi pe platforme IPTV - Internet Protocol Television - în reţele de Internet broadband existente în majoritatea oraşelor mari din România.
Astfel, TVR HD este distribuit de Romtelecom prin platforma Dolce Interactiv (şi, mai nou, prin versiunea beta a platformei web Dolce TV) şi de către RCS-RDS prin platforma DigiPlay în reţelele lor din cele mai mari 10 oraşe ale României. Acestor doi operatori li se adaugă INES TV, pionierul IPTV-ului românesc, prin reţeaua sa din Bucureşti şi oraşul Voluntari, jud. Ilfov.

Cei interesaţi de recepţia TVR HD pot contacta, preferabil pe Internet, unul din furnizorii amintiţi pentru a verifica dacă reşedinţa lor se află în zona de acoperire a reţelelor broadband ale distribuitorilor. Dacă răspunsul este afirmativ, se poate solicita instalarea, contra cost, a STB-ului necesar pentru recepţia TVR HD şi a celorlate canale HD disponibile - ca şi în cazurile anterioare, recepţia TVR HD este gratuită -, pentru celelalte canale HD urmând a se plăti un abonament, al cărui cuantum depinde de furnizor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu